BE THE CHANGE YOU WANT TO SEE IN THE WORLD

KAN DU BLIVE PILOT?

Som jeg lovede i forgårs vil jeg nu besvare de spørgsmål jeg oftest modtager på mail + herinde ift. pilotuddannelsen. Jeg har svaret de som har skrevet, men tænkte at jeg på denne måde måske kunne slippe på at gentage mig selv, når der tydeligvis er så stor interesse for emnet 🙂

Og jeg skal da på forhånd beklage at indlægget ikke kom op igår, men min far blev 60 år så der gik lidt sprut i den og pludselig sidder man på en flamingo, i bikini, i en pool med 7 drenge, det er blevet mørkt og man tænker: “fik jeg i grunden skrevet blog?” 😉 Haha. Ups.

Sidespring, but let’s get to it!

 

Kan jeg blive pilot?

Hvis du kan: 1) bestå optagelsesprøven(som mest er matematik og engelsk på 9.klasses niveau), 2) bestå helbredstjekket(hvor du bare skal være ganske almindelig sund og rask) og 3) betale uddannelsen, så kan du starte på uddannelsen. Jeg havde ikke brugt matematik længe, så jeg læste op på plus, minus, gange, dividerer, brøker og ligninger. Prøverne kan de fleste nemlig bestå, hvis man forbereder sig. Det skal dog siges at dét at kunne starte på uddannelsen ikke er ensbetydende med at man kan gennemføre den. Mere om det i de næste spørgsmål.

Hvad var dine tanker inden du startede?

De samme som jeres 🙂 Men i stedet for at tvivle på egne evner vendte jeg tankerne til: “Hvis andre kan, så kan jeg da også!” og “jeg kan hvad jeg VIL” 

Andre spørger om jeg er sikker på at jeg vil det, for det er jo mange penge?

Det spurgte folk også mig om 🙂 Mit bedste råd er at følge sin mavefornemmelse. VED DU at det er det eneste for dig, så gør det. Er du i tvivl, så lad vær eller vent. Jeg ventede selv 3 år og prøvede i den tid en masse andet. Jeg ville sku gerne have beholdt alt det som jeg havde sparet op, have haft et almindeligt job som jeg var glad for og så i stedet have brugt pengene til udbetalingen af et fint hus(som virkelig er et life-goal for mig) MEN jeg var ikke glad og jeg blev ved med at vende tilbage til tanken om at blive pilot. Og så må man jo gøre noget ved det 😀

Jeg er også blevet modstander af at spørge andre om sådanne ting, for de synes jo aldrig helt det samme som mig alligevel 😉 Og det er fair nok, for de ER jo ikke mig. Mine drømme, min mavefornemmelse, min beslutning. 

 

Hvor svær er uddannelsen egentlig og kan jeg mon gennemføre den?

Den er svær. Men hvis du VIL så kan du. Du skal dedikere 2 år af dit liv hvor uddannelsen er første prioritet, du skal være flittig, seriøs, struktureret og virkelig selv tage ansvar for din uddannelse. Her fungerer det altså ikke som i gymnasiet hvor man bare kan snøvle sig igennem og stadig få sin hue tiltrods for fravær, manglende engagement og ringe præstationer. Hvis du vil være pilot og i fremtiden have ansvaret for mange mennesker liv? Ja, så siger det jo sig selv at man faktisk skal kunne det. Men kan ikke trykke autopilot når lortet brænder 😉

Ift. at gennemføre uddannelsen har jeg kun oplevet og hørt om at elever er stoppet pga. personlige årsager eller sygdom(hvilket jo er rigtig synd 🙁 ) ELLER for at sige det ligeud: pga. dovenskab. Kan man ikke sine ting, så vil man det ikke nok. Forstå mig ret. Jeg har også haft ting jeg ikke forstod og har nok også grædt mere over det end drengene 😉 MEN jeg er blevet ved og ved og VED til jeg lærte det. Og det er det som ifølge min erfaring er den vigtigste egenskab.

Så mit bedste råd: vær flittig, spørg og vær god til at modtage kritik. 

 

Var det sværere end du havde regnet med?

Ja. Jeg havde sagt til mig selv at det ville blive det sværeste ever. Alligevel kan man ikke forberede sig på hvordan man har det i kroppen og hovedet imens det står på. Jeg kan godt lide at være god til ting, så for mig var det udfordrende aldrig at føle mig netop det i hele 2 år! Det er nemlig sådan at man ikke spilder tiden(og pengene) så når man har styr på en ting, skal man lære noget nyt og sådan fortsætter det bare.

Forestil dig at forberede en flyvning hvor du skal gøre noget som du aldrig har gjort før. Uanset hvad er man presset as hell imens det foregår og går det, så kommer der bare mere oveni hatten og går det ikke, så skal du blive ved til det går! Jeg havde aldrig én eneste lektion hvor jeg bare tænkte: “det bliver dejligt det her” for der var sku altid et eller andet nyt! 😀 haha. Jeg tænkte tit at jeg havde det som at løbe marathon og HVER gang jeg så kom i mål stod der en instruktør og sagde. “Fint… så gør vi det igen på en ny måde… Begynd”. Puhadada 😉 I kan godt høre at jeg har haft ondt af mig selv ik? Haha.

 

Hvad var din største udfording?

Sådan noget teknisk motorviden kunne jeg ikke på forhånd(modsat drengene som havde skruet i scootere siden de var 14) og el. Watt, hertz, volt, jævnstrøm, vekselstrøm, spænding and who gives a s***. Det skal jo bare virke for filan! 😉 Det bøvlede jeg en del med. Jeg følte dog det gik bedre med teorien end flyvningen, men kun fordi at det altid er muligt at gøre noget ved teorien. Flyvningen derimod kan man forberede og tørtræne så godt man nu kan, men det ER bare noget andet at sidde der. Så jeg synes flyvningen var den største udfordring.

 

Kunne alle i din klasse følge med?

Nej. Teorien er svær. Men igen, kæmper man med det skal man nok komme i mål. Det bedste er at hjælpe hinanden, for der er altid nogen som er bedre end en selv til et eller andet. Dem spurgte jeg og de spurgte så mig når det var omvendt. Win-win for alle og i sidste skal man jo også sidde to og to i et cockpit og hjælpe hinanden 🙂

Og så er et godt råd ikke at være dum. Det burde være logisk, men mange tør ikke sige noget hvis de ikke forstår ting. Og så er man rigtig dum hvis man oven i hatten griner af pigen på holdet, som godt tør at spørge, når hun så i sidste ende ender med at scorer klassens højeste karakter i prøven, imens at ham som åbenbart var så klog at han aldrig stillede spørgsmål, selv dumpede. Det er fandme dumt!

Mit råd: jeg sagde altid til mig selv: “hvis jeg ikke spørger om noget, så skal jeg kunne forsvare at det er fordi at jeg forstår det hele og kan gengive det” Man betaler trods alt over 1/2 million kroner for det. 🙂

 

Det er svært at danne sig et overblik!

Enig! Og det bliver kun værre når man lærer branchen at kende. Spørg og netværk med så mange så muligt og så kan man ikke gøre mere. Jeg tror ikke at der er nogen i luftfart som ved hvordan og hvorfor alt hænger sammen som det gør. Og tror de at de ved det, så kender i nok typen 😉

 

Hvordan vælger man skole og hvad er din erfaring?

Undersøg alt, besøg alle mulige skoler for dig og følg din mavefornemmelse. Vælg aldrig udfra hvad der er lettest ift. nuværende boligsituation, kæreste eller andet gøgl jeg har hørt. Det er en STOR investering og det er IKKE sjovt at flytte skole midt i det hele. Min anbefaling til alle er GreyBird Pilot Academy i Århus. Jeg kunne skrive romaner om hvorfor men besøg dem i stedet og mærk selv hvad det er de gør.

Jeg er for nyligt blevet spurgt om de er strengere end andre skoler og jeg har jo kun erfaring med Århus og Billund, men ift. Billund er svaret, ja. Det en anden standard, flid og holdning der forventes af eleven. De presser en og gør meget ud af at ruste en til fremtiden ift. hvordan man opfører sig og agerer. De dumper også folk som ikke gør det godt nok og hvis nogen ikke opfører sig ordentligt, handler de på det. Det hele gør de fordi at de vil en det bedste i fremtiden og de stopper iøvrigt aldrig med at hjælpe eleverne efter endt skoletid♥ Så bottom line: i Århus kan man ikke komme sovende til et certifikat. Det er desværre ikke min oplevelse i Billund, men det ved i.

 

Jeg håber i kan bruge svarene på de oftest stillede spørgsmål, jeg ville ihvertfald selv have været glad for at have læst dem for 3 år siden 🙂

 

 

 

.

 

 

Næste indlæg

BE THE CHANGE YOU WANT TO SEE IN THE WORLD